Crosskovácsi 2017

Idén Nagykovácsi adott otthont a Magyar Köztársaság Mountain Bike Marathon Bajnokságának.

Nagyszerű időjárás, kitűnő helyszín, remek pályajelölés, külön depó távonként(!!!), minden adott volt egy jó versenyhez.

Matyi itt még nyerésre állt a vírusok ellen is
A rajt előtti közös gurulás alatt kiderült, hogy Matyi a héten nem a kilométerekkel, nem az emelkedőkkel küzdött, hanem a családot ledöntő hányós-hasmenős vírussal. Péntek este még bizonytalan volt indulása, de a versenyszellem (és apa kocsija) elhozta Nagykovácsiba. A kiskör utáni emelkedőn érezte, hogy ez nem az ő napja, győzött a calici. Visszagurult a célterületre, leadta a chipet. Stravan láttam, azóta már jobban van, ismét KOM-okat döntöget a Kőris-hegyen.
Matyit a vírusok, Balázst egy középtávos versenyző ütötte ki: 50 kilométernél, vízmosásos lefelén lekörözésre készült. Hangos “balról” kiáltással kért utat, mire a sporttárs lányos zavarában balra tért ki, belekényszerítve Balázst a kimosott vályúba, ami nem a legideálisabb nyomvonal! Több évtizednyi rutin kevés volt, hogy ezt az esést kivédje. A vízmosás jobbra dobta a hátsó kereket, Balázs balra szállt. A sebesség-görbét elemezve mintegy 40km/h-nál esett, szerencsére zúzódásokkal megúszta, és a kellys stage90-nek is csak a kormányszarva mozdult el. A versenyt be tudta fejezni, de az előkelő korosztályos 5. helyről visszaesett a kilencedikre. Balázst ismerve ez az esés nem veszi el a kedvét, amint teheti, még keményebben készül a Duna-maratonra! Hajrá!!!
Jól vizsgázott a GESU mez: Balázs a cél előtti lejtőn

 

Laci versenye szinte hibátlanra sikerült, de ez sem volt elég a bajnoki trikó megszerzéséhez.

Hosszútáv beszólítottak
Beszólított versenyzőként jó pozícióból indulhatott neki a hosszú távnak. Az eleje nagyon erősen kezdte a kiskört, Laci erről rutinosan lemaradt, inkább saját tempóját gyúrta. Sokat haladt egyedül, egy rövidtávos az ő versenyét is megnehezítette: meredek, egynyomos emelkedőn ért utol egy hölgyet, aki – arra hivatkozva, hogy ha most megáll, akkor nem tud újra elindulni – leszállásra kényszerítette. Mivel a sporttárs nem állt félre, Laca ugrott le a Ghostról, és az avarban futva előzte őt meg. Ettől eltekintve jó tempóban haladt, az előző heti pályabejárásnak köszönhetően magabiztosan tudta le a legnehezebb vízmosásos lejtőket is, a hosszú sóderen 60 fölöttit gurult.

A táv kétharmadánál meglátta, utolérte, előzte az erős kezdéstől görcsölő Zóka-Ujhelyi Zoltánt (Speed-Way Team). A korosztályt nyerő Medgyes Gábor (KTM TESZT TEAM) nem került a látóterébe, így az Elnök Úr a Magyar Bajnokság hosszú táv master2 korcsoportjának 2. helyét szerezte meg!

Akcióban a DI2-es Ghost Lector

 

Az én versenyemről (rövid táv, master2): A hazafele úton az autópályáról a következő sms-t küldtem Tamás edzőtársamnak: a második hely simán meglett. Nagyjából így is éreztem kint a pályán is. Jó rajtpozícióból indulva haladtam az elejével, mikor megfogtuk a közép táv végét, ők előzékenyen elengedtek, néha még a jó nyomvonalat is átengedték, köszi srácok! Azért ezek a lekörözések óhatatlanul ritmusvesztéssel járnak, így Kefe (Fésüs Laci, Meditech SC Vitactiva) megúszott, a kiskör utáni emelkedőn volt hogy kimászott a látóteremből. Az első lejtőzésen utolért a későbbi master1 bajnok Prájczer Peti (KTM Teszt Team), simán lekiabált, hogy miért lassítok a jobbos előtt, jól dönthető… Felvilágosítottam, hogy most vagyok itt először, és mindenkitől azt hallottam, hogy óvatosan a lefelékkel, tartogathatnak meglepit! Elengedtem, és egy darabig tettem a kereket. Lassan felvitt Kefére, sőt ő el is hagyta. A Nagy-Kopasz hegyi mászást együtt kezdtem Kefével, és kb. 10másodperces hátránnyal fejeztem be. Ez számomra el is döntötte a versenyt, Laci lefele sokkal biztosabb, gyorsabb (és nem csak a pályaismerete miatt 🙁 ) mint én.

Hmm… Profi a fotós!

Előre nem volt mit néznem, így innen már csak hátrafelé tekintgettem, hogy Csámpa Tibi (Cube Csömör) mikor jelenik meg a horizonton az össztelósával. Gurultam, tekertem, az első körből ismerős lejtőn már élvezettel döntögettem a Kellyst. Tibi nem ért utol, így kényelmesen begurultam a célba.

Rövid táv master2 ezüst

 

A fotókat Farkas Milánnak http://www.milanphoto.hu/  köszönjük!